Κρίσεις Πανικού: Όταν το σώμα “κραυγάζει” αυτά που η ψυχή “κρύβει”..!
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στις μέρες μας, έρχονται αντιμέτωποι με μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση, που αν και διαρκεί λίγο, είναι ικανή να μας αναστατώσει και να μας τρομάξει.. την κρίση πανικου! Και ενώ κανείς από εμάς δεν εύχεται να του συμβεί, όταν η κρίση πανικού μας “επισκέπτεται” είναι γιατί το σώμα “κραυγάζει” αυτά που η ψυχή “κρύβει”..!
Όταν ένα άτομο βιώνει την κρίση πανικού, νιώθει να κατακλύζεται από διάφορα έντονα συμπτώματα. Μεσα σε 10 λεπτά, το πολύ, έχει βιώσει συμπτώματα που τον κάνουν να “χάνει τη γη κάτω από τα πόδια του”. Τέτοια συμπτώματα είναι ταχυκαρδία, αίσθηση παλμών, εφίδρωση, ελαφρύ τρέμουλο ή μεγάλα τινάγματα, δύσπνοια, αίσθηση πνιγμού, αίσθηση ασφυξίας, πόνος ή ενοχλήσεις στο στήθος, ναυτία ή κοιλιακές διαταραχές, αίσθηση αστάθειας, τάση για λιποθυμία, αίσθηση απώλειας ελέγχου, ρίγη ή εξάψεις, μυρμηκίαση, αίσθηση φυγής από την πραγματικότητα. Πολλές φορές τα άτομα που έχουν βιώσει μια κρίση πανικού αναφέρουν ότι τις στιγμές της κρίσης ένιωθαν ότι τρελαίνονται ή ότι θα πεθάνουν.
Τις πιο πολλές φορές τη μια κρίση διαδέχονται και άλλες και ξεκινά μια περίοδος κατά την οποία το άτομο ανησυχεί συνεχώς αν και πότε θα του συμβεί μια επόμενη κρίση. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ενδέχεται να γίνουν σημαντικές αλλαγές στην συμπεριφορά προκειμένου να αποφευχθεί μια κρίση (π.χ. αποφυγή περιοχών ή καταστάσεων που έχουν συνδεθεί με την κρίση πανικού). Το άτομο βιώνει έντονο φόβο στην σκέψη ότι μια κρίση ακόμα μπορεί να συμβεί απρόσμενα και επίσης αγωνιά για το τι μπορεί να σημαίνει η εμφάνιση των κρίσεων. Κάποιοι πιστεύουν ότι θα τρελαθούν ή ότι νοσούν από κάποια σωματική πάθηση. Ως αποτέλεσμα το άτομο νιώθει ότι χάνει τον έλεγχο και μειώνεται η λειτουργικότητα του σε διάφορους τομείς της καθημερινότητας του.
Αν και η παύση των κρίσεων πανικού είναι η κυριότερη επιθυμία όσων τις βιώνουν, αν δεν “αγγιχτούν” τα βαθύτερα αίτια που τις προκαλούν, η όποια αντιμετώπισή τους θα είναι μόνο επιφανειακή. Οι κρίσεις πανικού λοιπόν, λειτουργούν ως “εσωτερικός συνεγερμός”, ο οποίος ειδοποιεί το άτομο ότι κάτι βαθύτερο συμβαίνει που έχει να διαχειριστεί. Κάθε περίπτωση είναι φυσικά διαφορετική, όπως διαφορετικοί είμαστε όλοι μας, και ως τέτοια έχουμε να την αντιμετωπίζουμε. Παρόλα αυτά, πολύ συχνά πίσω από μια κρίση πανικού “κρύβονται” ταυτόχρονα ο φόβος μαζί με την επιθυμία, τα οποία και συγκρούονται, με τον φόβο να επικρατεί. Πολλοί και διαφορετικοί αιτιολογικοί παράγοντες μπορούν να βρίσκονται πίσω απο την εμφάνιση των κρίσεων πανικού, παράγοντες πάντοτε συνυφασμένοι με την προσωπική ιστορία του κάθε ατόμου, η οποία δεν πρέπει να παραβλέπεται κατά την διαδιακασία της αντιμετώπισης τους.
Ελένη Βασιλοπούλου
Ψυχολόγος, απόφοιτος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με εξειδίκευση (MSc) στην διαχείριση του στρες και στην δημιουργία και εφαρμογή προγραμμάτων προαγωγής υγείας από την Ιατρική Σχολή Αθηνών.