Δεν είναι λίγοι αυτοί που μετά από τις απλές, ετήσιες εξετάσεις αίματός τους, βρίσκονται να αναζητούν βοήθεια για το πως μέσω της διατροφής θα καταφέρουν να μειώσουν τα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος που βρέθηκαν στο αίμα τους. Αν κανείς αναζητήσει τη βοήθεια αυτή μέσω διαδικτύου είναι πιθανό να “πελαγώσει”, καθώς οι διατροφικοί περιορισμοί που ανακαλύπτει πως πρέπει να εφαρμόσει είναι αρκετοί. Το καλό νέο είναι πως μελέτες υποστηρίζουν πως αντί να προσπαθήσετε να καταλάβετε ποια μεμονωμένα τρόφιμα πρέπει να αποφύγετε, πιο σημαντικό είναι να εστιάζετε στην παρακολούθηση μιας ευρύτερης υγιεινής διατροφής.
Τι μπορώ να κάνω;
- Μειώστε και διατηρήστε ένα φυσιολογικό και υγιές σωματικό βάρος. Το αυξημένο σωματικό βάρος έχει φανεί πως αυξάνει τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας, πάθησης που οφείλεται στα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος. Από την άλλη, η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ουρικού οξέος.
- Φροντίστε ώστε η απώλεια βάρους να είναι ομαλή, καθώς η γρήγορη απώλεια μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ουρικού οξέος.
- Βάλτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας. Προσπαθήστε να ασκηθείτε για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα.
- Καταναλώστε επαρκή ποσότητα υγρών. Στόχος είναι να πίνετε τουλάχιστον οκτώ με δέκα ποτήρια νερό κάθε μέρα καθώς μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της δημιουργίας ουρικού οξέος και την απομάκρυνσή του από το σώμα σας.
- Περιορίστε τη συστηματική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, ιδιαίτερα αυτών που περιέχουν γλυκαντικά. Αλκοολούχα ποτά όπως η μπύρα ή το ουίσκι, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες, που οδηγούν στην αύξηση του ουρικού στο αίμα. Ενώ συνολικά το αλκοόλ φαίνεται πως μειώνει την ικανότητα του οργανισμού να αποβάλει το ουρικό οξύ.
- Ακολουθήστε το Μεσογειακό πρότυπο διατροφής, καθώς μελέτες δείχνουν πως συμβάλει θετικά στον έλεγχο του ουρικού οξέος. Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά. Καταναλώστε με προσοχή ξηρούς καρπούς, όσπρια και ψάρια και περιορίστε την κατανάλωση κρέατος.
- Υιοθετήστε την οδηγία της τήρησης μικρών και συχνών γευμάτων μέσα στην ημέρα.
- Συμβουλευτείτε το γιατρό και το διαιτολόγο σας, για την χρήση βοτάνων που φαίνεται από μελέτες πως μπορούν να συμβάλουν στον έλεγχο του ουρικού οξέος, όπως η τσουκνίδα.
- Θυμηθείτε, το ουρικό οξύ στον άνθρωπο είναι το τελικό προϊόν του μεταβολισμού των πουρινών που αποτελούν συστατικό των πρωτεϊνών. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις τροφές που έχουν υψηλή, μέση ή χαμηλή συγκέντρωση σε πουρίνες.
Ενδεικτικά:
Τρόφιμα πλούσια σε πουρίνες:
- Κυνήγια, εντόσθια (συκώτι κλπ).
- Γαύρος, σαρδέλα, ρέγγα, μύδια, χτένια, πέστροφα, τόνος και μπακαλιάρος.
- Ζωμούς κρέατος και πουλερικών.
- Μαγιά και μπύρα.
Τρόφιμα μέσης περιεκτικότητας:
- Κοτόπουλο, γαλοπούλα, κόκκινο κρέας.
- Ψάρια και οστρακοειδή (εκτός από τα παραπάνω).
- Αρακάς, φασόλια, φακές. Συνιστάμενη ποσότητα από αυτά 1 φλιτζάνι ανά ημέρα
- Σπανάκι, σπαράγγια, μανιτάρια, ντομάτα, κουνουπίδι . Συνιστάμενη ποσότητα από αυτά ½ φλιτζάνι ανά ημέρα.
- Βρώμη.
Τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας, τα οποία καταναλώνετε ελεύθερα:
- Αυγά.
- Γαλακτοκομικά και τυρί χαμηλά σε λιπαρά.
- Δημητριακά, ψωμί, μακαρόνια, ρύζι, πατάτες.
- Φρούτα.
- Λαχανικά εκτός από αυτά που αναφέρονται παραπάνω.
Κωνσταντίνα Εξαρχοπούλου
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, απόφοιτος του τμήματος Επιστήμης Διατροφής & Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Απέκτησε το μεταπτυχιακό της με θέμα «Έλεγχος του Στρες και Προαγωγή της Υγείας» στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Εργάζεται ως διαιτολόγος στο ιδιωτικό της γραφείο «αλλάζουμε».