Δέκα συν ένας, τρόποι να θωρακίσετε το ανοσοποιητικό σας!

Δέκα συν ένας, τρόποι να θωρακίσετε το ανοσοποιητικό σας!

Immunity-Boosting-Foods_1024x400.webp

Οι ιώσεις και τα κρυώματα καλά κρατούν, δοκιμάζοντας τις αντοχές μικρών και μεγάλων. Σε αυτές τις συνθήκες συχνά τίθεται το ερώτημα, πώς μπορώ να ενισχύσω το ανοσοποιητικό μου, που είτε έχει εξασθενήσει μετά από μια ασθένεια, είτε θέλω να είναι ισχυρό ώστε να αντιμετωπίσει μια επερχόμενη απειλή.

Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε; Να υιοθετήσουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής που να περιλαμβάνει:

 1. Διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους.
 2. Επαρκή και ποιοτικό ύπνο.
 3. Τήρηση των κανόνων υγιεινής όπως συστηματικό πλύσιμο των χεριών κλπ.
 4. Πρόγραμμα συστηματικής φυσικής δραστηριότητας.
 5. Διατροφή πλούσια σε μικροθρεπτικά και μακροθρεπτικά συστατικά καθώς και επαρκή ποσότητα ενέργειας , που συνδυαστικά,  ασκούν προστατευτική και αντιοξειδωτική δράση. Η συστηματική κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, δημητριακών ολικής αλέσεως, ξηρών καρπών, ψαριού, άπαχων γαλακτοκομικών και η μέτρια κατανάλωση λοιπών άλιπων πρωτεϊνών, μπορεί να εξασφαλίσει την πρόσληψη πολλών θρεπτικών συστατικών. Θυμηθείτε πως η ποικιλία στις διατροφικές επιλογές βοηθά. Σε περιόδους έξαρσης λοιμώξεων ή έντονου στρες συστήνεται και η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής.
 6. Προσοχή στην κατανάλωση του αλκοόλ.
 7. Διαχείριση του στρες, καθώς μελέτες δείχνουν πως οδηγεί σε αποδυνάμωση του οργανισμού και μείωση της ικανότητάς του να καταπολεμήσει τις ασθένειες.
 8. Αποφυγή καπνίσματος και έκθεση σε επιβαρυμένο από καπνό περιβάλλον.
 9. Προβιοτικά : Τα «καλά» βακτήρια του εντέρου που ενισχύουν σημαντικά την άμυνα του οργανισμού. Βρίσκονται μεταξύ άλλων σε ορισμένα γιαούρτια, στο κεφίρ, στο ξινόγαλο και σε συμπληρώματα διατροφής.
 10. Επαρκή ποσότητα νερού και ροφημάτων από βότανα, όπως πράσινο τσάι, λουίζα, μέντα, φασκόμηλο κλπ.
 11. Αποφυγή ή περιορισμό γλυκών και επεξεργασμένων τροφίμων : όπως αναψυκτικά, ζάχαρη,  επεξεργασμένα κρέατα (σαλάμι, λουκάνικα, καπνιστά κλπ), τσιπς, γαριδάκια, έτοιμο φαγητό. Τα οποία φαίνεται πως αποδυναμώνουν τον οργανισμό και ενισχύουν την ανάπτυξη φλεγμονών.

Θυμηθείτε: Φροντίζουμε καθημερινά το σώμα και την ψυχή μας, έτσι βοηθάμε τον οργανισμό μας να παραμένει δυνατός.

Κωνσταντίνα Εξαρχοπούλου

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, απόφοιτος του τμήματος Επιστήμης Διατροφής & Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Απέκτησε το μεταπτυχιακό της με θέμα «Έλεγχος του Στρες και Προαγωγή της Υγείας» στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Εργάζεται ως διαιτολόγος στο ιδιωτικό της γραφείο «αλλάζουμε».

Copyright by Allazoume 2016. All rights reserved.