Τέλος οι διακοπές.. και τώρα τι..;! “Σύνδρομο Κατάθλιψης μετά τις Διακοπές”

Τέλος οι διακοπές.. και τώρα τι..;! “Σύνδρομο Κατάθλιψης μετά τις Διακοπές”

telos-oi-diakopes-kai-tora-ti-syndromo-katathlipsis-meta-tis-diakopes-1-1200x800.jpg

Και ναι..! Η άφιξη του φθινοπώρου έγινε και επίσημα.. αν και πολλοί από εμάς έχουν ήδη επιστρέψει από τις διακοπές τους εδώ και μέρες ή εβδομάδες. Οι διακοπές συνήθως είναι συνυφασμένες με χαλάρωση, ξεγνοιασιά, νέες εμπειρίες, όμορφες στιγμές και ξεκούραση.. τόσο πολύ που πολλοί αρνούνται να αποδεχτούν την επιστροφή στην βάση τους και την έναρξη των καθημερινών υποχρεώσεων.. Και αυτό ως ένα βαθμό είναι αναμενόμενο.. τι γίνεται όμως όταν η αναπόληση των ξέγνοιαστων στιγμών των διακοπών ξεπερνάει τα όρια και μετατρέπεται σε αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν “Σύνδρομο Κατάθλιψης μετά τις Διακοπές, (Post-vacation blues)”;

Το “Σύνδρομο Κατάθλιψης μετά τις Διακοπές” είναι ένας όρος που έχει δημιουργηθεί για να περιγράψει την πρόσκαιρη συναισθηματική κατάσταση που μπορεί να βιώσουν τα άτομα που επιστρέφουν, κυρίως από πολυήμερες, διακοπές και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συγχέεται με την κατάθλιψη. Ένα άτομο μπορεί να υποφέρει από το “Σύνδρομο Κατάθλιψης μετά τις Διακοπές” αμέσως αφού επιστρέψει από μια μακρά, συνήθως, περίοδο διακοπώνκαι ειδικά αν αυτή ήταν ιδιαίτερα ευχάριστη. Μάλιστα έχει φανεί ότι όσο περισσότερο διαρκούν τα ταξίδια τόσο πιο έντονο μπορεί να είναι το σύνδρομο. Αυτό ενδεχομένως να συμβαίνει αν το άτομο επιστρέφοντας στην κανονική του ρουτίνα συνειδητοποιήσει ότι ο τρόπος ζωής του είναι ιδιαίτερα πιεστικός και βαρετός και απέχει πολύ από τον τρόπο ζωής που είχε υιοθετήσει κατά την περίοδο των διακοπών του. Το “Σύνδρομο Κατάθλιψης μετά τις Διακοπές” μπορεί να κάνει το άτομο να αισθάνεται περισσότερο κουρασμένο, να έχει μειωμένη όρεξη καθώς και ισχυρά αισθήματα νοσταλγίας των καλοκαιρινών στιγμών. Σε κάποιες περιπτώσεις το άτομο μπορεί να βιώσει και τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Σε γενικές γραμμές τα συμπτώματα φθίνουν βαθμιαία καθώς περνάει ο καιρός. Συνήθως διαρκούν μόνο μερικές ημέρες, αν και σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να πάρει κάποιες εβδομάδες μέχρι να εξαφανιστούν τελείως.

Και αν έχω το “Σύνδρομο Κατάθλιψης μετά τις Διακοπές”.. τι μπορώ να κάνω;

  • Να μοιραστώ τις εμπειρίες που έζησα με τους οικείους μου και να ξαναδω τις φωτογραφίες που έβγαλα.
  • Να αξιοποιήσω στην καθημερινότητα μου αναμνηστικά που απέκτησα κατά την περίοδο των διακοπών.
  • Να βάλω στην καθημερινή μου ρουτίνα δραστηριότητες που απολάμβανα στις διακοπές, όπως το κολύμπι ή το περπάτημα. Αν για παράδειγμα, ήρθα σε επαφή με κάποιο σπορ στις διακοπές και με ενθουσίασε μπορώ να το συνεχίσω και κατά την χειμερινή περίοδο και να το εντάξω στον τρόπο ζωής μου.
  • Να προγραμματίσω από τώρα την επόμενη εξόρμηση μου ώστε να έχω κάτι να αναμένω με χαρά και ανυπομονησία.
  • Γενικά καλό είναι να προγραμματίζουμε την επιστροφή από τις διακοπές μια – δυο μέρες πριν την έναρξη των υποχρεώσεων μας έτσι ώστε να δώσουμε στον εαυτό μας την ευκαιρία να προσαρμοστεί καλύτερα.

Πέρα όμως από τις παραπάνω συμβουλές.. το κυριότερο που πρέπει να κάνω για να μην με “ενοχλήσει” ποτέ κανένα “Σύνδρομο Κατάθλιψης μετά τις Διακοπές” είναι να απολαμβάνω τη ζωή μου στο σύνολο της όλο τον χρόνοΝα υπάρχω για να ζω και όχι να ζω για να υπάρχω..! Να αναγνωρίζω τους περιορισμούς μου αλλά να μην βουλιάζω στην ρουτίνα και στην μιζέρια, έτσι ώστε να περιμένω μόνο τις ημέρες των διακοπών για να χαρώ..! Να ξέρω να χαίρομαι την κάθε στιγμή και να γίνομαι ταυτόχρονα δημιουργός στιγμών που αξίζουν..! Τότε οι διακοπές θα είναι ένα ευχάριστο διάλλειμα και όχι η μοναδική αχτίδα φωτός σε μια βαρετή καθημερινότητα..! Και πάνω από όλα, να αναγνωρίζω ότι, τη ζωή που μου δόθηκε, έχω ευθύνη να την αξιοποίησω όσο καλύτερα μπορώ και.. μου αξίζει!

Καλό Φθινόπωρο!!

Ελένη Βασιλοπούλου

Ψυχολόγος, απόφοιτος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με εξειδίκευση (MSc) στην διαχείριση του στρες και στην δημιουργία και εφαρμογή προγραμμάτων προαγωγής υγείας από την Ιατρική Σχολή Αθηνών.

Copyright by Allazoume 2016. All rights reserved.