Προγράμματα Διαχείρισης Στρες


Λίγα λόγια για το στρες

Όταν βιώνουμε μια απειλητική κατάσταση (πραγματική ή φανταστική) το σώμα μας προκειμένου να ανταποκριθεί βιώνει το λεγόμενο στρες το οποίο προκαλεί έναν καταιγισμό φυσιολογικών αντιδράσεων, όπως η έκκριση κάποιων ορμονών (π.χ. κορτιζόλη). Το στρες απ΄όπου κι αν προέρχεται μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την καθημερινότητα του ατόμου, την απόδοση του, τις σχέσεις του με το περιβάλλον του και φυσικά την σωματική και ψυχική του υγεία.

Το υψηλό στρες, λοιπόν, είναι υπεύθυνο για καταστάσεις όπως διαταραχές ύπνου, ανησυχία, ευερεθιστότητα, απώλεια μνήμης, μη φυσιολογική κόπωση, μειωμένη αντίσταση του ατόμου και μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, πονοκεφάλους, δυσκολία συγκέντρωσης, διαταραχές μνήμης, μείωση στην ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και πολλά άλλα καθώς επηρεάζει όλα τα συστήματα του οργανισμού. Έρευνες έχουν δείξει ότι το χρόνιο στρες είναι σοβαρός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση πλήθους σωματικών νοσημάτων μεταξύ των οποίων καρδιαγγειακές, μυοσκελετικές, δερματικές, γαστρεντερολογικές παθήσεις, χρόνιοι πόνοι κ.α. αλλά και συναισθηματικών προβλημάτων όπως κρίσεις πανικού, αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη κ.α.

Ακόμα, πολλές από τις αποφάσεις που παίρνει ένα άτομο για την υγεία του καθώς και οι καθημερινές συμπεριφορές υγείας επηρεάζονται από το στρες. Πιο συγκεκριμένα, έχει φανεί ότι ένα άτομο υπό στρες είναι πιο πιθανό να υιοθετήσει ανθυγιεινές συμπεριφορές όπως η υπερκατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, η μειωμένη φυσική δραστηριότητα και οι κακές διατροφικές επιλογές κ.α. με αποτέλεσμα να θέτει σε κίνδυνο την υγεία του. Το στρες μπορεί να λειτουργήσει ως παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση πλήθους ασθενειών άμεσα, μέσω της διαδικασίας της σωματοποίησης αλλά και έμμεσα μέσω της υιοθέτησης ανθυγιεινών συμπεριφορών.

Τα αίτια του στρες εγείρονται από πολλούς παράγοντες και ανιχνεύονται σε ποικίλες εκφάνσεις της ζωής μας, οι οποίες μπορεί να έχουν είτε αρνητικό, είτε θετικό περιεχόμενο, όπως ο θάνατος, το διαζύγιο, ο γάμος ή η μετακόμιση κα. Το στρες μπορεί να προκαλείται από ένα πολύ σοβαρό και δυσάρεστο γεγονός (π.χ. μια απώλεια), να διαρκεί λίγο αλλά να είναι ιδιαίτερα έντονο ή να βιώνεται σε μικρό βαθμό αλλά συνεχώς εξαιτίας μια συνεχιζόμενης κατάστασης με μικρότερη ή μεγαλύτερη ένταση (π.χ. δυσκολίες στον γάμο, πρόβλημα συνεργασίας με συναδέλφους ή προϊσταμένους). Ακόμα και η “συνηθισμένη” κίνηση στους δρόμους, οι ατελείωτες ουρές ή οι μικροδιαπληκτισμοί αποτελούν “μικροπαράγοντες κινδύνου” για την έκλυση στρες.

Ατομικά και ομαδικά προγράμματα διαχείρισης στρες

Το “αλλάζουμε” προσφέρει ατομικά και ομαδικά εξειδικευμένα προγράμματα διαχείρισης του στρες σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα τόσο σε υγιή άτομα που βιώνουν στρες στην καθημερινότητα τους και νιώθουν ότι δεν μπορούν να το διαχειριστούν, όσο και σε άτομα που πάσχουν από κάποια ασθένεια, μιας και το στρες μπορεί να δράσει είτε ως παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση πολλών νόσων (σωματοποίηση του στρες), είτε να προκαλείται από τις δυσκολίες της ασθένειας που καλείται να αντιμετωπίσει το άτομο που νοσεί.

Στόχοι των προγραμμάτων διαχείρισης του στρες που πραγματοποιούνται στο χώρο μας είναι:

  • Η εκπαίδευση του ατόμου στην αναγνώριση των δικών του στρεσογόνων παραγόντων
  • Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι στρεσογόνοι παράγοντες επιδρούν στο άτομο και το επηρεάζουν
  • Η εκμάθηση λειτουργικών τρόπων διαχείρισης του στρες, μεταξύ των οποίων είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες τεχνικές χαλάρωσης
  • Η ικανότητα διαχείρισης μελλοντικών κρίσεων και στρεσογόνων παραγόντων από το ίδιο το άτομο
  • Η μείωση του στρες και των επακόλουθων συμπτωμάτων ή δυσάρεστων συναισθημάτων που αυτό συνεπάγεται
  • Η βελτίωση της ευεξίας και της καθημερινής λειτουργικότητας του ατόμου

Προγράμματα διαχείρισης στρες σε εταιρίες και επιχειρήσεις

Η σύγχρονη εργασιακή πραγματικότητα χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα στρες καθώς έχει βρεθεί ότι αποτελεί το δεύτερο συχνότερο πρόβλημα υγείας που σχετίζεται με την εργασία στην Ευρώπη. Το εργασιακό στρες έχει σοβαρές επιπτώσεις στη ψυχική και στη σωματική υγεία των εργαζομένων, μιας και μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη νοσηρότητα και θνησιμότητα. Επιπλέον, επηρεάζει και τη βιωσιμότητα της επιχείρησης καθώς επιδρά αρνητικά στην επίδοση και την αποτελεσματικότητα των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι που βιώνουν εργασιακό στρες παρουσιάζουν συχνότερα πονοκεφάλους, διαταραχές ύπνου, μυοσκελετικά προβλήματα, δυσκολία συγκέντρωσης, οξυθυμία, εργασιακά ατυχήματα κ.α. με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της επίδοσης τους στην εργασία και την συχνότερες αναρρωτικές άδειες. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι με υψηλό στρες φαίνεται να παρουσιάζουν χαμηλότερο κίνητρο στην εργασία, καθώς και υψηλή δυσαρέσκια από αυτή. Η Ελλάδα φαίνεται να έχει απο τα υψηλότερα ποσοστά εργασιακού στρες στην Ευρώπη τα οποία αγγίζουν ακόμα και το 55% καθιστώντας την αντιμετώπιση του επιβεβλημένη.

Η διαχείριση του στρες σε εργαζομένους έχει φανεί ότι έχει πολλά θετικά αποτελέσματα τόσο στην υγεία και την ευεξία των ίδιων των εργαζομένων όσο και στην παραγωγικότητα της επιχείρισης. Οι εταιρίες που επιλέγουν να παρέχουν στους εργαζόμενους τους την δυνατότητα διαχείρισης του στρες ξοδεύουν λιγότερα χρήματα σε αναρρωτικές άδειες και αυξάνουν συνολικά την παραγωγικότητα τους καθώς οι εργαζόμενοι τους είναι πιο αποτελεσματικοί.

Το “αλλάζουμε” προσφέρει ατομικά και ομαδικά εξειδικευμένα προγράμματα διαχείρισης του εργασιακού στρες σε μικρές και μεγάλες επιχειρίσεις με στόχο:

• Τη μείωση του στρες και την βελτίωση της ευεξίας των εργαζομένων
• Την αύξηση της αυτοσυγκέντρωσης και τη βελτίωση της δημιουργικότητας
• Την αύξηση της ικανοποίσης από την εργασία
• Την αύξηση της παραγωγικότητας
• Μείωση των εργασιακών ατυχημάτων λόγω στρες

Copyright by Allazoume 2016. All rights reserved.