Διαφορετικότητα στα ζευγάρια… Κατάρα ή μήπως… Ευχή;!

Διαφορετικότητα στα ζευγάρια… Κατάρα ή μήπως… Ευχή;!

diaforetikotita-sta-zevgaria-katara-i-mipos-efchi-1-1200x800.jpg

Πολλές φορές οι άνθρωποι παραπονιούνται πως ο/η σύντροφος τους δεν τους καταλαβαίνει, πως ό,τι και να λένε εκείνος επιμένει στο αντίθετο. Ως αποτέλεσμα έρχονται οι συγκρούσεις και πολλές φορές, ακόμα χειρότερα, οι σιωπές που κρύβουν απογοήτευση και θυμό..! Διάφορες εκφράσεις εξαπολύονται για να επισφραγίσουν την “καταραμένη” διαφορετικότητα που τόσο τους ταλαιπωρεί, όπως “απορώ τι του βρήκα..”, “είμαστε άσπρο- μαύρο!”, “μα ποτέ να μην με καταλαβαίνει;” και πολλές άλλες, όλες εκφράζοντας το πόσο εγκλωβισμένοι αισθάνονται στην υπεράσπιση της προσωπικής τους άποψης ως μοναδικής αλήθειας και πόσο απειλούμενοι νιώθουν από την διαφορετικότητα του συντρόφου τους. Και όντας εγκλωβισμένοι σε αυτά τους τα συναισθήματα δεν βλέπουν τι χάνουν..! Τον άλλο..!

Όπως η μίξη διαφορετικών χρωμάτων δημιουργεί υπέροχες εικόνες και δίνει στους πίνακες ομορφιά που το κάθε χρώμα από μόνο του δεν θα μπορούσε να δώσει.. έτσι και η διαφορετικότητα μεταξύ των συντρόφων δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως απειλή..! Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, και αν επιτρέπω στα διαφορετικά στοιχεία του συντρόφου μου να αναπτυχθούν τότε κερδίζω και εγώ χωρίς να χάνω τα δικά μου μοναδικά στοιχεία..! Όταν επιτρέπω στον άλλον να είναι ο ευατός του τότε υπάρχει πραγματικός εμπλουτισμός στη σχέση μου..! Δεν σημαίνει ότι μόνο ο ένας έχει δίκιο και ο άλλος άδικο.. απλά ότι έχουμε διαφορετικό τρόπο..!

Όπως για παράδειγμα οι διαφορετικοί δρόμοι που οδηγούν στον ίδιο προορισμό. Πως μπορούμε να πούμε ότι κάποιος είναι λάθος;! Κάποιος μπορεί να είναι μακρύτερος αλλά να διασχίζει μια υπέροχη διαδρομή, κάποιος άλλος να σε πηγαίνει από μια συνηθισμένη διαδρομή αλλά γρηγορότερα στον προορισμό σου. Διαφορετικές διαδρομές.. ναι! Αλλά γιατί λάθος..; Όπως δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούμε μια συγκεκριμένη διαδρομή κάθε φορά αλλά να επιλέγουμε ανάλογα με τις ανάγκες μας και τις διαθέσεις μας έτσι και σε μια συντροφική σχέση δεν χρειάζεται να ξορκίζουμε κάθε στοιχείο ή άποψη του συντρόφου μας που διαφέρει από τα γνώριμα δικά μας αλλά να τα καλωσορίζουμε και να δούμε τι μπορούμε να μάθουμε από αυτά για να γίνουμε πιο πλούσιοι..! Έτσι διατηρούμε τα δικά μας μοναδικά στοιχεία και εμπλουτιζόμαστε με τα δυνατά στοιχεία του συντρόφου μας..!

Αυτό δεν σημαίνει ότι όντως δεν μπορούν να υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές στα ζευγάρια.. όμως πριν βιαστούμε να κρίνουμε τον άλλο απλά επειδή δεν είναι ίδιος με εμάς ή δεν φέρεται όπως εμείς θα τον θέλαμε, μήπως θα πρέπει να επανεξετάσουμε αν έχουμε εγκλωβιστεί στον δικό μας τρόπο και δεν επιτρέπουμε στην διαφορετικότητα του άλλου να μας εμπλουτίσει..; Άλλωστε οι διαφορές που πραγματικά πλήττουν μια σχέση είναι κυρίως εκείνες που αφορούν αξίες αδιαπραγμάτευτες.. Κι αν έχω ένα σύντροφο δίπλα μου με τόσο διαφορετικές αξίες από εμένα μάλλον αξίζει να αναρωτηθώ γιατί τον επέλεξα..

Ελένη Βασιλοπούλου

Ψυχολόγος, απόφοιτος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με εξειδίκευση (MSc) στην διαχείριση του στρες και στην δημιουργία και εφαρμογή προγραμμάτων προαγωγής υγείας από την Ιατρική Σχολή Αθηνών.





Copyright by Allazoume 2016. All rights reserved.