Αυτές τις ημέρες, όσοι έχουν καταφέρει να γλιτώσουν από την γρίπη ή το κρυολόγημα θεωρούν σίγουρα τον οργανισμό τους ιδιαίτερα δυνατό, ίσως και τυχερό!
Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ταλαιπωρείται από γρίπη, είτε με έντονα και επίμονα συμπτώματα όπως ο πυρετός, η διάρροια, οι μυαλγίες ή πιο ήπια όπως το συνάχι και ο πόνος στο λαιμό. Ανεξάρτητα με την ένταση των συμπτωμάτων, η γρίπη αποτελεί για όλους μια δυσάρεστη και επίπονη διαδικασία, με αρνητικές συνέπειες στην καθημερινότητα και τη ζωή των ατόμων.
Μήπως η γρίπη ωστόσο είναι μια αφορμή για να σκεφτούμε πόσο πρέπει να φροντίζουμε τον εαυτό μας και την υγεία μας;
Το κλειδί για τη πρόληψη των ιώσεων είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού.
Εχθροί του ανοσοποιητικού:
Η λειτουργιά του ανοσοποιητικού συστήματος είναι ιδιαίτερα σύνθετη και εξαρτάται από πλήθος γονιδιακών, περιβαλλοντικών και συμπεριφορών παραγόντων. Μελέτες δείχνουν πως:
- η κακή διατροφή,
- η σωματική και ψυχική εξάντληση,
- το στρες,
- ο κακός ύπνος,
- η μειωμένη φυσική δραστηριότητα,
- το κάπνισμα,
- η μακροχρόνια κατανάλωση φαρμάκων (πχ αντιβιοτικών)
επηρεάζουν αρνητικά την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Πώς θα ενδυναμώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα;
Βελτιώστε τη διατροφή σας!
Μελέτες έχουν δείξει, πως τα άτομα που ζουν στη φτώχεια και υποσιτίζονται, βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης μολυσματικών ασθενειών. Ο ρόλος της διατροφής δεν είναι αρκετά ξεκάθαρος, καθώς η έλλειψη θρεπτικών συστατικών έχει συσχετισθεί με διαφορετικές επιδράσεις στα κύτταρα που αναλαμβάνουν την άμυνα του οργανισμού μας. Αυτό που φαίνεται να είναι βέβαιο, είναι πως οι «πολεμιστές» του σώματός μας, ζητούν καλή και επαρκή τροφή προκειμένου να αποδώσουν σωστά το ρόλο τους.
Η τροφή δίνει στο σώμα, τα όπλα για να πολεμήσει τους παθογόνους μικροοργανισμούς. Βιταμίνες και μέταλλα, όπως η βιταμίνη C, το σελήνιο, η βιταμίνη D, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ο ψευδάργυρος και η βιταμίνη D, έχει αποδειχθεί από επιστημονικές μελέτες πως ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού, προστατεύουν από τη καθημερινή φθορά τα κύτταρα του σώματος και βοηθούν το σώμα να αντιμετωπίσει τα μικρόβια.
Για να εξασφαλίσετε την πρόσληψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών:
- Επιλέξτε καθημερινά ποικιλία τροφίμων, φροντίζοντας τα γεύματά σας να περιέχουν τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων στις κατάλληλες ποσότητες για εσάς.
- Δώστε έμφαση στην κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, τα οποία είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες, μέταλλα και νερό. Για να έχετε τη μέγιστη δυνατή απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, προτιμήστε τις ωμές σαλάτες, τα φρούτα ολόκληρα και όχι σε μορφή χυμού και τα λαχανικά που θέλουν βράσιμο ελαφρώς μαγειρεμένα.
- Βάλτε στην καθημερινότητα σας πολύτιμους καρπούς πλούσιους σε βιταμίνες, όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια, ο λιναρόσπορος, το σουσάμι. Αλλά και μπαχαρικά όπως ο κουρκουμάς, το κάρδαμο, το πιπέρι.
- Βάλτε στη διατροφή σας τρόφιμα πλούσια σε ω-3 λιπαρά, όπως η σαρδέλα, τα καρύδια, ο λιναρόσπορος, ο σολομός, o γαύρος, η ρέγκα, τα φασόλια.
- Αποφύγετε την κατανάλωση συσκευασμένων τροφίμων και σνακ, τα οποία είναι πλούσια σε ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά. Μελέτες δείχνουν πως η υπερκατανάλωση ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών, σχετίζεται με μειωμένη ικανότητα του οργανισμού να αντιμετωπίσει τα μικρόβια, μειώνοντας τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος.
- Φροντίστε την υγεία του εντέρου σας, η οποία σχετίζεται άμεσα με τη συνολική υγεία του σώματός σας. Τρόφιμα ή συμπληρώματα που περιέχουν προβιοτικά, φαίνεται πως ενισχύουν σημαντικά τη καλή λειτουργία του εντέρου αλλά και το ανοσοποιητικό σύστημα.
- Προσέξτε την υπερκατανάλωση αλκοόλ. Μικρές ποσότητες αλκοόλ φαίνεται πως δρουν ευεργετικά στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού, ωστόσο η υπερκατανάλωση οδηγεί στο αντίθετο αποτέλεσμα.
Βότανα
Ο ρόλος των βοτάνων στην πρόληψη και θεραπεία των ιώσεων δεν έχει διευκρινιστεί απόλυτα καθώς οι μελέτες συχνά έχουν αντικρουόμενα αποτελέσματα. Από την άλλη βότανα που έχουμε στη κουζίνα μας, όπως το χαμομήλι, το φασκόμηλο, το φλισκούνι, το τσάι του βουνού, ο ευκάλυπτος, η αλόη, η Echinacea, το ginseng συχνά νιώθουμε να μας ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της γρίπης. Φτιάξτε ένα ζεστό ρόφημα με τα αγαπημένα σας βότανα, αφού πρώτα συμβουλευτείτε τον διαιτολόγο ή τον γιατρό σας για τα οφέλη ή τις παρενέργειες που μπορεί να έχουν στον οργανισμό σας.
Σηκωθείτε από τον καναπέ!
Η φυσική δραστηριότητα αποτελεί το κλειδί για τη διατήρηση της υγείας του οργανισμού, καθώς προστατεύει από πληθώρα ασθενειών. Η άσκηση σε συνδυασμό με σωστή διατροφή και ψυχική ηρεμία φαίνεται πως ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, άμεσα αλλά και έμμεσα, χτίζοντας έναν γερό οργανισμό.
- Βρείτε τη φυσική δραστηριότητα που σας ευχαριστεί και βάλτε τη στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά σας.
- Ζητήστε τη συμβουλή επαγγελματία γυμναστή προκειμένου να γυμναστείτε σωστά, να μην τραυματιστείτε ή εξαντλήσετε τον οργανισμό σας.
- Βγείτε για ένα περίπατο όσο πιο συχνά μπορείτε, θα νιώσετε το σώμα σας να αναπνέει, να χαλαρώνει και να ενδυναμώνεται.
Ελέγξτε το στρες σας!
Το χρόνιο και έντονο στρες, που δεν ρυθμίζεται, φαίνεται πως έχει αρνητικές συνέπειες στη λειτουργιά του ανοσοποιητικού συστήματος. Μελέτες τόσο σε ποντίκια όσο και σε ανθρώπους, δείχνουν πως η έκθεση στο στρες μειώνει τη δράση των κυττάρων του ανοσοποιητικού, καθώς και τον αριθμό τους μέσα στο σώμα, καθιστώντας το άτομο ευάλωτο απέναντι σε παθογόνους μικροοργανισμούς. Με απλά λόγια, σε συνθήκες στρες, ο κίνδυνος για εμφάνιση ασθενειών είναι μεγαλύτερος και παράλληλα το σώμα είναι πιο αδύναμο να τις αντιμετωπίσει.
Μερικές καθημερινές συμβουλές για λιγότερο στρες:
- Οργανώστε το χρόνο σας.
- Αφιερώστε κάθε ημέρα αρκετό χρόνο για τον εαυτό σας και ότι σας ευχαριστεί.
- Αναγνωρίστε τους καθημερινούς μικροπαράγοντες που σας «τρώνε» την ενέργεια.
- Μετατρέψτε την αυθόρμητη αρνητική σκέψη με μια λογική ή και θετική.
- Αναπνεύστε με ηρεμία.
- Γυμναστείτε.
- Φτιάξτε μια anti-stress διατροφική ρουτίνα.
Κωνσταντίνα Εξαρχοπούλου
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, απόφοιτος του τμήματος Επιστήμης Διατροφής & Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Απέκτησε το μεταπτυχιακό της με θέμα «Έλεγχος του Στρες και Προαγωγή της Υγείας» στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Εργάζεται ως διαιτολόγος στο ιδιωτικό της γραφείο «αλλάζουμε».