5 πράγματα που πρέπει να κάνετε πριν πείτε «Ξεκινάω δίαιτα…»

5 πράγματα που πρέπει να κάνετε πριν πείτε «Ξεκινάω δίαιτα…»

5-pragmata-pou-prepei-na-kanete-prin-peite-«Xekinao-diaita…»-1200x800.jpg

Το καλοκαίρι πλησιάζει και το μυαλό πολλών βασανίζει η σκέψη της δίαιτας. Ο φόβος της δίαιτας μπορεί να αντιμετωπιστεί με θετική σκέψη, σωστή καθοδήγηση και κατάλληλη προετοιμασία!

Πριν ξεκινήσετε:

  1. Προσδιορίστε το λόγο που σας ωθεί να ξεκινήσετε δίαιτα

Ακόμα και αν το θεωρείτε αυτονόητο, πριν ξεκινήσετε μια προσπάθεια για απώλεια βάρους, σκεφτείτε με ηρεμία τους λόγους που σας ωθούν σε αυτή την απόφαση. Η βελτίωση της εικόνας του σώματος, η μείωση δεικτών υγείας όπως η χοληστερίνη ή η αρτηριακή πίεση, προβλήματα υγείας που απαιτούν αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς, είναι οι συνηθέστεροι λόγοι. Προσδιορίζοντας ο καθένας τους προσωπικούς του λόγους, ανακαλύπτει τα κίνητρα του, τα οποία θα τον κινητοποιούν σε όλη τη διάρκεια της προσπάθειας!

  1. Ξεχωρίστε το «θέλω» από το «πρέπει»

Η λέξη δίαιτα για πολλούς είναι συνώνυμη της στέρησης, του περιορισμού και της μειωμένης ευχαρίστησης. Πριν ξεκινήσετε λοιπόν ένα πρόγραμμα διατροφής, σκεφτείτε τι σημαίνει για εσάς η δίαιτα. Δεν είναι κάποιος άλλος αυτός που σας αναγκάζει να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα, αλλά η δική σας επιθυμία να φροντίσετε την υγεία και το σώμα σας. Η δίαιτα επομένως δεν μπορεί να είναι πίεση, καθώς συνειδητά την επιλέγουμε για να νιώσουμε καλύτερα και να προστατέψουμε τον οργανισμό μας.

  1. Βάλτε εφικτούς στόχους με βάση τις δυνατότητες που έχετε τη δεδομένη στιγμή

Όλοι αναζητάμε το μαγικό ραβδάκι που θα κάνει σε μια στιγμή τα όνειρα και τις επιθυμίες μας πραγματικότητα. Δυστυχώς ή ευτυχώς όμως, τα αγαθά κόποις κτώνται. Πριν ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα διατροφής, θέστε τους στόχους σας με βάση τις αλλαγές που νιώθετε πως μπορείτε να υποστηρίξετε αυτή τη στιγμή. Θυμηθείτε ότι δεν βοηθάει να είστε αυστηροί με τον εαυτό σας και να ζητάτε το «όλα ή τίποτα», καθώς σε αυτή τη περίπτωση είναι αρκετά πιθανό να εγκαταλείψετε τους στόχους σας.

  1. Προετοιμαστείτε για τις «κακές» ημέρες

Σίγουρα θα υπάρχουν μέρες που δεν θα κάνετε αρκετή άσκηση, που θα παραλείψετε κάποιο γεύμα ή που θα φάτε κάτι διαφορετικό ή παραπάνω από αυτό που πρέπει. Είναι σημαντικό τις ημέρες αυτές να παραμείνετε αισιόδοξοι και να συνεχίσετε το πρόγραμμά σας κανονικά. Ακόμα και αν το παρακάνετε σε κάποιο γεύμα, αυτό δεν είναι ικανό να καταστρέψει την προσπάθεια σας, αρκεί να πιστεύετε στον εαυτό σας και να συνεχίσετε δυναμικά.

  1. Ανακαλύψτε εναλλακτικές δραστηριότητες που σας προσφέρουν ευχαρίστηση

Πλήθος επιστημονικών μελετών έχει συνδέσει την αύξηση του σωματικού βάρους με  την συναισθηματική κατανάλωση τροφής και τη χρήση του φαγητού ως μέσο ευχαρίστησης και παρηγοριάς. Πριν ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα διατροφής, φτιάξτε μια λίστα με δραστηριότητες που σας ευχαριστούν και σας προσφέρουν ευχαρίστηση, πέρα του φαγητού. Η λίστα αυτή θα πρέπει να περιέχει δραστηριότητες εντός και εκτός σπιτιού, με τις οποίες μπορείτε να αποσπάσετε την προσοχή σας από το φαγητό.

 

Τέλος, μη διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός επιστήμονα διαιτολόγου που εμπιστεύεστε. Μαζί θα σχεδιάσετε το κατάλληλο για εσάς πρόγραμμα διατροφής και θα σας υποστηρίξει ουσιαστικά σε αυτή σας την προσπάθεια.

Καλή αρχή!!!

Κωνσταντίνα Εξαρχοπούλου

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, απόφοιτος του τμήματος Επιστήμης Διατροφής & Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Απέκτησε το μεταπτυχιακό της με θέμα «Έλεγχος του Στρες και Προαγωγή της Υγείας» στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Εργάζεται ως διαιτολόγος στο ιδιωτικό της γραφείο «αλλάζουμε».

Copyright by Allazoume 2016. All rights reserved.