ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Εάν θέλουμε να ορίσουμε τη διατροφή, ένας απλός και παράλληλα ολόσωστος ορισμός, θα μπορούσε να είναι πως η διατροφή είναι η πρόσληψη του απαραίτητου συνδυασμού ποικιλίας τροφών τα οποία αποδίδουν στο σώμα τα θρεπτικά συστατικά και την ενέργεια που χρειάζεται για να διατηρηθεί στη ζωή.  Ωστόσο, ο ορισμός αυτός δεν περιλαμβάνει όλα όσα σημαίνει η διατροφή για το καθένα από εμάς σήμερα. Τι σημαίνει αυτό; Οι άνθρωποι δεν καταναλώνουμε φαγητό απλά για να ζήσουμε! Καταναλώνουμε φαγητό γιατί είμαστε λυπημένοι ή χαρούμενοι, γατί βαριόμαστε και το φαγητό είναι απλά εκεί μπροστά μας, γιατί αγαπάμε τις ιδιαίτερες γεύσεις και έχουμε συνδέσει τα γεύματα με κάθε κοινωνική μας δραστηριότητα. Η πείνα έχει αντικατασταθεί από το συναισθηματικό φαγητό και εμείς έχουμε ξεχάσει να ακούμε το σώμα μας.

Αποτέλεσμα αυτών είναι συχνά να απομακρυνόμαστε από τα υγιεινά πρότυπα διατροφής, να καταναλώνουμε τροφή χωρίς να καταναλώνουμε θρεπτικά συστατικά ή να αντιμετωπίζουμε προβλήματα με την υγεία και το σωματικό βάρος. Είναι γνωστό πως το σύνολο των ασθενειών που αντιμετωπίζουν οι προηγμένες τουλάχιστον κοινωνίες, οφείλονται στις καθημερινές επιλογές που κάνουμε για την υγεία μας. Τα λανθασμένα διατροφικά πρότυπα που αναφέραμε σε συνδυασμό με καθιστική ζωή, κάπνισμα, υπερκατανάλωση αλκοόλ, έντονους και στρεσογόνους ρυθμούς ζωής, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα στο οποίο ο οργανισμός μας καλείται να ανταπεξέλθει.

Είναι σαφές πως ένα διαιτολόγιο, από μόνο του, δεν είναι σε θέση να αλλάξει τις πεποιθήσεις και τις συνήθειες κάποιου ατόμου, γεγονός που εξηγεί το γιατί η στείρα δίαιτα δεν έχει μακροχρόνια ή επιθυμητά αποτελέσματα. Ο καθένας που θέλει να αλλάξει την εικόνα του σώματός του, να βελτιώσει την υγεία του ή να φροντίσει τη διατροφή του, θα πρέπει να αναγνωρίσει στον εαυτό του τι σημαίνει για αυτόν η διατροφή, να βρει τα κίνητρα του και τα δυνατά του σημεία, να αναγνωρίσει τα λάθη του και να δώσει χρόνο στο σώμα  να γευτεί σταδιακά τα οφέλη των αλλαγών!

Ο ρόλος του διαιτολόγου είναι να στηρίξει ουσιαστικά, με εμπιστοσύνη και πίστη το άτομο που ζητά τη βοήθειά του, προσφέροντας διατροφική εκπαίδευση και συμβουλευτική, και βοηθώντας το άτομο να ακούσει το σώμα του και να του προσφέρει το καλύτερο που μπορεί.

Περισσότερες πληροφορίες για τις υπηρεσίες της Διαιτολόγου θα βρείτε εδώ.

αλλες Υπηρεσιες

ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Στην σημερινή εποχή αναδύεται το ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον τόσο της πολιτείας όσο και του ίδιου του ατόμου σχετικά με την ψυχική υγεία η οποία δεν αφορά μόνο στην απουσία μιας ψυχικής διαταραχής αλλά και σε πολλά άλλα χαρακτηριστικά απαραίτητα για την ανάπτυξη και την ευημερία του ατόμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
ΣΤΡΕΣ

Η λέξη στρες έχει μπει δυναμικά στην καθημερινότητά μας και χρησιμοποιείται ευρέως τα τελευταία χρόνια κυρίως για να εκφράσει το αίσθημα πίεσης που προκαλείται από δυσάρεστες καταστάσεις! Όλοι μας λίγο ή πολύ έχουμε βιώσει ή θα βιώσουμε καταστάσεις που προκαλούν στρες και έχουμε αναφερθεί σε αυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ