Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Κωνσταντίνα Εξαρχοπούλου

Η Κωνσταντίνα Εξαρχοπούλου είναι διαιτολόγος και θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε τον τρόπο διατροφής σας με άμεσο αντίκτυπο στην υγεία σας.

Κωνσταντίνα Εξαρχοπούλου

Βιογραφικό

 • Σπουδές
 • Εργασιακή εμπειρία
 • Δομή συνεδριών

Η Κωνσταντίνα Εξαρχοπούλου ολοκλήρωσε επιτυχώς τις σπουδές της στο τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση, στα Διαιτολογικά τμήματα του Λαϊκού Νοσοκομείου και του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου του Στρατού (ΝΙΜΤΣ), ενώ παράλληλα εκπόνησε τη διπλωματική της εργασία με θέμα «Συσχέτιση μεταξύ της διαιτητικής πρόσληψης και παρουσίας επιλεγμένων βακτηριακών πληθυσμών του παχέος εντέρου σε παιδιά με αυτισμό».

Αναγνωρίζοντας την επίδραση του στρες και της ψυχολογίας στις καθημερινές διατροφικές επιλογές, εισήχθη  στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών της Ιατρικής Σχολής Αθηνών με τίτλο «Έλεγχος του Στρες και Προαγωγή της Υγείας», από όπου και αποφοίτησε με άριστα.

Στα πλαίσια της διπλωματικής της εργασίας μελέτησε τα οφέλη της εφαρμογής προγραμμάτων διαχείρισης του στρες σε ασθενείς με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, με θετικά αποτελέσματα στη μείωση των συμπτωμάτων, τη βελτίωση της καθημερινότητας, τον έλεγχο του στρες και την αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς.

Φροντίζοντας για τη διαρκή επιμόρφωσή της συμμετέχει τακτικά σε  επιστημονικά συνέδρια, ενώ έχει παρακολουθήσει επιμορφωτικά σεμινάρια, το σημαντικότερα από τα οποία ήταν το σεμινάριο 60 ωρών με θέμα «Δεξιότητες Συμβουλευτικής για Διαιτολόγους».

Έχει εργαστεί ως διαιτολόγος, σε ιδιωτικό διαιτολογικό γραφείο. Εκεί, είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με πλήθος κλινικών και μη περιστατικών, ενώ κύρια ενασχόλησή της ήταν ο σχεδιασμός και εφαρμογή προγραμμάτων προαγωγής της υγείας.  Συγκεκριμένα συμμετείχε:

 • στο εθελοντικό πρόγραμμα «Υγεία για όλους» το οποίο πραγματοποιήθηκε στο δήμο Ζωγράφου και περιελάμβανε ομιλίες και δράσεις στη κοινότητα.
 • στο καινοτόμο πρόγραμμα για τη διατροφική εκπαίδευση των παιδιών με τίτλο «Διατροφικό Εργαστήρι: Ζω, κινούμαι και τρέφομαι σωστά», το οποίο πραγματοποιήθηκε σε σχολεία, αθλητικές εκδηλώσεις και χώρους για το παιδί.
 • σε κύκλο βιωματικών σεμιναρίων, με θέματα που αφορούν τη γυναικεία υγεία και τη διατροφή, όπως η εμμηνόπαυση, η συναισθηματική σίτιση, το στρες και η τοξική διατροφή.

Παράλληλα, διετέλεσε υπεύθυνη διαιτολόγος  του προγράμματος «Συμμαχία για την Υγεία-Διατροφή» σε τρεις δήμους της Αττικής, δήμοι Αθηναίων, Ζωγράφου και Ηρακλείου. Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος “Ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Προάσπιση της Δημόσιας Υγείας του πληθυσμού” από το τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙΘ), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας (ΕΣΠΑ 2007-2013). Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της συμμετείχε στον προγραμματισμό και την υλοποίηση ανοικτών ενημερωτικών ημερίδων. Ακόμα, προσέφερε διατροφική παρακολούθηση και συμβουλευτική σε περισσότερους από 250 δημότες με εκφυλίστηκες παθήσεις, με σημαντικά αποτελέσματα στην απώλεια σωματικού βάρους, τον έλεγχο του σακχαρώδους διαβήτη, τη ρύθμιση της αρτηριακής υπέρτασης και τον περιορισμό της φαρμακευτικής αγωγής.

Έχει πραγματοποιήσει πλήθος ομιλιών σε σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδικούς αθλητικούς ομίλους,  ΚΑΠΗ και ανοικτές ομιλίες για το ευρύ κοινό για θέματα που αφορούν τη διατροφή αλλά και τη διαχείριση του στρες. Έχει δημοσιεύσει σε επιστημονικά περιοδικά και έχει παρουσιάσει τα αποτελέσματα των ερευνητικών της εργασιών σε επιστημονικά συνέδρια. Ακόμα αρθρογραφεί στον ηλεκτρονικό τύπο για θέματα που αφορούν τη διατροφή, το στρες και την υγεία.

Το 2015 σε συνεργασία με την Ελένη Βασιλοπούλου, Ψυχολόγο, MSc Διαχείριση του στρες και προαγωγή της υγείας, δημιούργησαν έναν χώρο προαγωγής υγείας, παρέχοντας υπηρεσίες που αφορούν τόσο τη ψυχική όσο και τη σωματική υγεία και ευεξία του ατόμου.

Παράλληλα, αυτή την περίοδο συνεργάζεται ως διαιτολόγος, εξωτερικός συνεργάτης στον πολυχώρο φυσιοθεραπευτικής αποκατάστασης και σωματικής ευεξίας “Physiopolis” στην Αγία Παρασκευή (http://www.physiopolis.gr/web/).  Τέλος, είναι επιστημονικός συνεργάτης στο νοσοκομείο Παίδων Αγιά Σοφία, στο ιατρείο Αλλεργιολογίας και Άσθματος, φροντίζοντας για τον έλεγχο του βάρους και τη διατροφική εκπαίδευση παιδιών με άσθμα.

Η δομή και το πλήθος των συνεδριών εξαρτάται και καθορίζεται με βάση τις ατομικές ανάγκες κάθε ατόμου.

Κατά κανόνα στη πρώτη συνάντηση πραγματοποιείται η γνωριμία, η αναλυτική λήψη του ιατρικού και φαρμακευτικού ιστορικού, η διερεύνηση των διατροφικών συνηθειών, ανθρωπομετρικές μετρήσεις (ζύγιση, ανάλυση σύστασης σώματος, μέτρηση περιφερειών), θέτονται οι στόχοι της διατροφικής παρέμβασης και σχεδιάζεται το κατάλληλο διαιτολόγιο.

Σε κάθε ενδιάμεσο ραντεβού πραγματοποιούνται ανθρωπομετρικές μετρήσεις, διορθώσεις του διαιτολογίου, διατροφική εκπαίδευση σε κάποιο θέμα που αφορά το άτομο και θέσπιση νέων στόχων.

Οι συνεδρίες ολοκληρώνονται με τις συνεδρίες της «συντήρησης», οι οποίες στοχεύουν στην μακροχρόνια εφαρμογή ενός ισορροπημένου προγράμματος διατροφής.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες διατροφής, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας και να κλείσετε ένα ραντεβού γνωριμίας, το οποίο παρέχεται  χωρίς οικονομική επιβάρυνση και περιλαμβάνει μια δωρεάν ανάλυση σύστασης σώματος.

Σε τι θα σας βοηθήσω

Υπηρεσίες


Ο ρόλος του διαιτολόγου είναι να στηρίξει ουσιαστικά, με εμπιστοσύνη και πίστη το άτομο που ζητά τη βοήθειά του, προσφέροντας διατροφική εκπαίδευση και συμβουλευτική, και βοηθώντας το άτομο να ακούσει το σώμα του και να του προσφέρει το καλύτερο που μπορεί.

Οι υπηρεσίες που παρέχονται στο διαιτολογικό γραφείο του «αλλάζουμε», έχουν ως στόχο:

 • την αποτελεσματική μείωση του βάρους και το μακροχρόνιο έλεγχο του, με γνώμονα τις ανάγκες κάθε σώματος και τις επιθυμίες του ατόμου.
 • την εφαρμογή απόλυτα εξατομικευμένων προγραμμάτων διατροφής που σχεδιάζονται με βάση το ιατρικό ιστορικό, τις διατροφικές συνήθειες και την καθημερινότητα κάθε ατόμου.
 • την διατροφική εκπαίδευση των ατόμων σε θέματα που αφορούν τη διατροφή και την υγεία του. Σκοπός της εκπαίδευσης, είναι να προσφέρει στο άτομο τη δυνατότητα να κατανοήσει τι ακριβώς πετυχαίνει εφαρμόζοντας το πρόγραμμα διατροφής, αυξάνοντας έτσι τη συμμόρφωση, καθώς το άτομο συμμετέχει ενεργά, αντιλαμβάνεται και κατανοεί το σώμα και το φαγητό του.
 • ο σχεδιασμός προγραμμάτων διατροφής, τα οποία ανταποκρίνονται στη ζωή του ατόμου,  ώστε να γίνει η σωστή διατροφή καθημερινή συνήθεια με εύκολη και πρακτική εφαρμογή.
 • την διάκριση της πείνας από τη συναισθηματική κατανάλωσης τροφής και την αντιμετώπισή της μέσα από διαδραστικές τεχνικές.
 • την ανάλυση της σύστασης σώματος  και την εφαρμογή κατάλληλων προγραμμάτων διατροφής για κάθε σωματότυπο.
 • την ενίσχυση της θεραπείας ασθενειών, άμεσα σχετιζόμενων με τη διατροφική συμπεριφορά, πχ σακχαρώδης διαβήτης.
 • την εμψύχωση του ατόμου και την ουσιαστική υποστήριξή του ώστε να πετύχει το στόχο του.
 • τον έλεγχο του στρες μέσα από την κατάλληλη διατροφή.

Στο γραφείο μας μπορούν να απευθυνθούν για θέματα διατροφικής εκπαίδευσης και έλεγχο του βάρους:

 • Ενήλικες και άτομα τρίτης ηλικίας.
 • Παιδιά και έφηβοι.
 • Αθλητές και αθλούμενοι.
 • Εγκυμονούσες και θηλάζουσες.
 • Αθλητικοί σύλλογοι, σχολεία και σύλλογοι γονέων.

Ακόμα αναλαμβάνουμε τον σχεδιασμό κατάλληλων και εξειδικευμένων προγραμμάτων διατροφής, με βάση το ιατρικό σας ιστορικό, για παθήσεις όπως:

 • Παχυσαρκία.
 • Σακχαρώδης διαβήτης.
 • Υπέρταση.
 • Χοληστερίνη και υψηλά τριγλυκερίδια.
 • Καρδιαγγειακά νοσήματα.
 • Γαστρεντερολογικές διαταραχές κ.α.
medium

Προγράμματα

Ελέγχου του Βάρους


Ο έλεγχος του σωματικού βάρους αποτελεί για πολλούς μια καθημερινή και συχνά επίπονη πρόκληση.


medium

Διατροφική

Υποστήριξη Ενηλίκων


Οι απαιτήσεις της ενήλικης ζωής, όπως η οικονομική αποκατάσταση, η δημιουργία μιας οικογένειας, η φροντίδα των γονέων και άλλα, συχνά οδηγούν το άτομο στο να εγκαταλείπει τον εαυτό του και να θέτει το σώμα του σε μια αυτόματη πορεία χωρίς φροντίδα και προσοχή.


medium

Διατροφική

Υποστήριξη Παιδιών και Εφήβων


Η χώρα μας, δυστυχώς τα τελευταία χρόνια διατηρεί τη θλιβερή πρωτιά στην παιδική παχυσαρκία, ανάμεσα στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου.


medium

Διατροφική

Υποστήριξη ατόμων Τρίτης Ηλικίας


Τα ηλικιωμένα άτομα αποτελούν μια ευαίσθητη ομάδα του γενικού πληθυσμού με αυξημένες διατροφικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες.


Ανάλυση σύστασης σώματος


Η μέτρηση του βάρους είναι μια μόνο ένδειξη και δεν αποτελεί επαρκή δείκτη για τη καλή ή κακή υγεία του ατόμου. Μεγαλύτερη αξία έχει ο προσδιορισμός της ποσότητας και της κατανομής του λίπους στο σώμα, καθώς αυτά σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πληθώρας νοσημάτων. Επιπλέον, η μυική μάζα, έχει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση ενός υγιούς σώματος καθώς και στη καλή λειτουργία του μεταβολισμού. Η ανάλυση της σύστασης του σώματος μέσα από απλές, γρήγορες και ανώδυνες μεθόδους βοηθά στο καθορισμό εξατομικευμένων στόχων για την προστασία της συνολικής υγείας. Ακόμα, αποτελεί το βασικό εργαλείο αξιολόγησης των αποτελεσμάτων ενός προγράμματος διατροφής, καθώς αποδεικνύει εάν επιτυγχάνεται ο στόχος της απώλειας σωματικού λίπους.

Η ανάλυση περιλαμβάνει:

 1. Μέτρηση του ποσοστού του σωματικού λίπους και προσδιορισμό της κατανομής του λίπους στα μέρη του σώματος.
 2. Μέτρηση της μυικής μάζας και της κατανομής των μυών.
 3. Προσδιορισμό των επιπέδων ενυδάτωσης του σώματος.
 4. Προσδιορισμό της κατανομής των υγρών στο σώμα, των οιδημάτων και της κατακράτησης.
 5. Εκτίμηση του βασικού μεταβολικού ρυθμού και της μεταβολικής ηλικίας.
 6. Αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της μέτρησης από τη διαιτολόγο του γραφείου μας και θέσπιση στόχων για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων.

Προετοιμαστείτε για την λιπομέτρηση:

 • Για 24 ώρες περιορίστε ή αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ, αναψυκτικών και διουρητικών ροφημάτων πχ καφέ.
 • 3-4 ώρες πριν τη μέτρηση να μην έχετε καταναλώσει κάποιο γεύμα ή σνακ.
 • Αποφύγετε την κατανάλωση νερού 3-4 ώρες πριν.
 • Τις προηγούμενες 12 ώρες να έχετε αποφύγει κάθε μορφής έντονη σωματική δραστηριότητα.
 • Φορέστε άνετα ρούχα.
 • Ιδανικά οι γυναίκες να βρίσκονται στη μέση του καταμήνιου κύκλου.

Η ανάλυση δεν συνίσταται σε:

 • Παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών.
 • Σε εγκύους.
 • Σε ασθενείς με βηματοδότη, τεχνικά μέλη ή μεταλλικά εμφυτεύματα.

Η λιπομέτρηση στο γραφείο μας γίνεται με TANITA MC 780, έναν πολυσυχνοτικό αναλυτή τμηματικής ανάλυσης σύστασης σώματος, στον οποίο εφαρμόζονται 3 συχνότητες για ανάλυση σύστασης σώματος υψηλής ακρίβειας και τμηματικά.

Copyright by Allazoume 2016. All rights reserved.